Woliński Park Narodowy

10 osób złożyło dokumenty na stanowisko dyrektora Wolińskiego Parku Narodowego. Rozstrzygnięcie konkursu ma zapaść do końca marca. Przypomnijmy poprzedni dyrektor WPN został odwołany ze stanowiska 30 stycznia 2014 roku.

Decyzję o odwołaniu podjął wiceminister i główny konserwator przyrody Janusz Zalewski. Jest sporo nowych wyzwań. Minister zdecydował, że potrzebna jest nowa osoba, która sprosta tym wyzwaniom. – informował rzecznik Ministerstwa Środowiska.

Ireneusz Lewicki kierował Parkiem od ponad 20 lat. W 2010 wygrał po raz kolejny konkurs na to stanowisko, jego kadencja miała minąć w przyszłym roku. W funkcjonowanie WPN wzięło pod lubę Centralne Biuro Antykorupcyjne. W ubiegłym roku głośna była też sprawa wydzierżawienia jednego z budynków znajdującego się na terenie parku fundacji powiązanej z byłym ministrem rolnictwa Arturem Balazsem. Oprócz szumu jaki wytworzył się w mediach, kontrole nic nie wykazały.

kamienskie.info