Międzyzdrojscy urzędnicy ujawniają swoje oświadczenia majątkowe. Posiadają oni oszczędności, nieruchomości, niektórzy inwestowali w papiery wartościowe. W kolejnym artykule przedstawimy oświadczenia majątkowe międzyzdrojskich radnych.

Burmistrz Leszek Dorosz zgromadził 200 tys. złotych (majątek odrębny), 68 tys. złotych wspólnota majątkowa. Ma 76 metrowe mieszkanie o wartości 560 tys. zł. W ub. roku zarobił 167 tys. złotych. Ma BMW X3 z 2004 roku. Burmistrz posiada 347 tys. złotych kredytu.

Zastępca Burmistrza Katarzyna Kutereba – Gnitecka zgromadziła 30 tys. zł oszczędności. Posiada 58 metrowe mieszkanie o wartości 250 tys. zł. Ma także działkę rolną o wartości 1970 złotych oraz 1/6 własności w budynku mieszkalnym o wartości 100 tys. zł. W ubiegłym roku w Urzędzie Miejskim zarobiła 111 tys. zł.  Ma do spłaty 58 tys. franków szwajcarskich kredytu oraz 159 tys. złotych pożyczki hipotecznej.

Skarbnik Agnieszka Sadka zgromadziła 71 tys. zł oszczędności. Posiada 140 metrowy dom o wartości 274tys. zł. oraz 1293 metrową działkę budowlaną (na której stoi dom) o wartości 148tys. zł. Z tytułu zatrudnienia w Urzędzie Miejskim otrzymała 133 tys. zł. Posiada Audi A4 z 2005r. Ma do spłaty 101 tys franków szwajcarskich kredytu.

Sekretarz Henryk Nogala zgromadził 11 tys. zł oszczędności. Posiada 139 metrowy dom o wartości 500tys. zł oraz 1161 metrową działkę (na której stoi dom) o wartości 180 tys. zł. W ubiegłym roku w Urzędzie Miejskim zarobił 122 tys. zł. Otrzymał także 33 tys. zł emerytury. Posiada Toyotę Auris z 2015 roku.

Dyrektor Zakładu Ochrony Środowiska Adam Celiński łącznie zgromadził 102 tys. zł oszczędności. Jest w 1/12 właścicielem domu o powierzchni 309m i szacowanej wartości 250 tys. zł. Jest także w 1/12 właścicielem gospodarstwa rolnego o wartości 300 tys. zł oraz dwóch innych nieruchomości – jedna o powierzchni 6372m i wartości 350tys. zł, druga o powierzchni 382m i wartości 90tys. zł. W ubiegłym roku z tytułu umowy o pracę w Zakładzie Ochrony Środowiska zarobił 166 tys. zł, z tytułu wykonywania obowiązków radnego 18 tys. zł, inne źródła – 25 tys. zł. Posiada dwa samochody Volvo – V60 i V70. Ma do spłaty 107 tys. kredytu we frankach szwajcarskich oraz 216 tys. zł kredytu hipotecznego.

Dyrektor Biblioteki Andżelika Gałecka zgromadziła 36 tys. zł oszczędności. Posiada 55 metrowe mieszkanie o wartości 238 tys. zł. W ubiegłym roku zarobiła 93 tys. zł. Ma do spłaty 182 tys. zł kredytu.

Dyrektor Międzynarodowego Domu Kultury Artur Duszyński zgromadził 61 tys. zł oszczędności. Ma także 8,6 tys. USD. W ubiegłym roku z tytułu zatrudnienia w MDK Międzyzdroje zarobił 131 tys. zł. Posiada Opla Zafirę z 2009 roku.

Prezes Zarządu Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Międzyzdrojach Grażyna Ignalewicz nie posiada oszczędności. Posiada 38 metrowe mieszkanie o wartości 120tys. zł. W ubiegłym roku zarobiła 283 tys. zł. Posiada BMW 320D z 2005r. Ma do spłaty dwa kredyty na kwotę 25 tys. zł.

Prezes Mariny Międzyzdroje – Wapnica Jacek Więzowski zgromadził 21 tys. zł oszczędności. Ma 53 metrowe mieszkanie o wartości 190 tys. zł oraz 7 udziałów w Funduszu Wczasów Pracowniczych. W ub. roku jako prezes mariny zarobił 46 tys. zł, jako inspektor d/s technicznych w MTBS uzyskał 60 tys. złotych dochodu. Ma do spłaty 26 tys. złotych pożyczki gotówkowej.

Prezes Międzyzdrojskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego Dorota Siarska – Zacharewicz nie zgromadziła oszczędności. Posiada 400 metrowy dom o wartości 900tys. zł oraz 415 metrowe mieszkanie o wartości 1,5 mln zł. Ma także 1/4 udziałów w mieszkaniu o wartości 200 tys. zł. Z tytułu zatrudnienia w MTBS uzyskała 205 tys. zł dochodu. Posiada Toyotę Hillux z 2008r. Ma do spłaty 113 tys. zł kredytu hipotecznego zaciągniętego we frankach szwajcarskich w banku BPH, drugi kredyt ok. 975 tys. zł na remont i modernizację domu, pożyczkę hipoteczną z BS Wolin, pozostało do spłaty 95 tys. zł oraz 19 tys. zł kredytu gotówkowego

Prezes spółki „Nowe Centrum” Mateusz Flotyński zgromadził 6,5 tys. zł oszczędności. Posiada działkę budowlaną w Wicku o powierzchni 1490 metrów i szacunkowej wartości 149 tys. zł. W ramach zatrudnienia w spółce „Nowe Centrum” osiągnął 156 tys. zł dochodu. Za wykonywanie obowiązków członka zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej uzyskał 5,4 tys. zł. Jest właścicielem Mazdy 5 z 2013 roku. Ma do spłaty 26 tys. CHF kredytu.

Prezes spółki „Promenada” Wioletta Wadecka zgromadziła 20 tys. zł oszczędności. Posiada 51 metrowe mieszkanie o wartości 250tys. zł, drugie mieszkanie o powierzchni 74 metrów wyceniła na 386 tys. zł. Prezes posiada także 5000 akcji spółki MobiTrust S.A. Jako prezes spółki „Promenada” zarobiła 156 tys. zł. Posiada Jeepa Renegade z 2016 r. Ma do spłaty 62 tys. franków szwajcarskich kredytu na poczet zakupu lokalu mieszkalnego, 325 tys. złotych kredytu hipotecznego oraz 60 tys. złotych kredytu odnawialnego.

Dyrektor Przedszkola Elwira Korcz nie posiada oszczędności. Ma 54 metrowe mieszkanie o wartości 300 tys. zł oraz drugą 18 metrową nieruchomość o wartości 25tys. zł. W ub. roku zarobiła 74 tys. zł

Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 Iwona Banachowicz zgromadziła 90 tys. zł oszczędności. Posiada 200 metrowy dom o wartości 500tys. zł. W ub. roku z tytułu zatrudnienia w Szkole Podstawowej nr 1 i Technikum Hotelarskim zarobiła łącznie 127 tys zł. Posiada Mazdę 6 z 2008r. Ma do spłaty 28 tys. franków szwajcarskich kredytu.

Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 Iwona Sołtysiak zgromadziła 33 tys. zł oszczędności. Posiada 120 metrowe mieszkanie o wartości 450 tys. zł. Ma także działkę budowlaną i garaż o łącznej wartości 90 tys. zł. Z tytułu zatrudnienia w Szkole Podstawowej w Wapnicy uzyskała 95 tys. zł. Posiada Forda KA z 2014 roku.

Dyrektor Gimnazjum Tamara Starachowska zgromadziła 30 tys. zł oszczędności. Posiada 150 metrowy dom o wartości 88tys. zł (wycena z 1997r.). Działkę wokół domu wyceniła na 40 tys. zł (wycena z 1997r.). W ub. roku zarobiła 89 tys. zł. Posiada Opla Corsę z 2002r. Ma do spłaty 11tys. zł pożyczki z funduszu remontowego.

Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej Elżbieta Jakubiak zgromadziła 64 tys. zł oszczędności. Posiada dwa mieszkania (42 i 36 metrowe) o łącznej wartości 470tys. zł. W ub. roku zarobiła w ramach umowy o pracę – 107 tys. zł, w Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych – 1,5 tys. zł.